1791, LA DERNIÈRE ANNÉE DE MOZART. ET APRÈS ? De Toverfluit en het Requiem dateren beide uit 1791. Een bijna mythologisch jaar in de legende van Mozart, waarin een oogst aan meesterwerken werd geboren voordat het eindigde met de dood van hun schepper. Zozeer zelfs dat H. C. Robbins Landon, een eminent 'Mozartoloog', een heel boek aan dit fetisjjaar heeft gewijd. Maar als we nu relatief goed de grillen van Mozarts laatste momenten kennen, is er minder aandacht besteed aan de overgang tussen dit jaar 1791 en de paar jaar daarna, die waarin de eerste stralen van de legende verschenen. Deze lezing in het Frans nodigt ons uit een duik te nemen in de tussenperiode tussen het einde van de mens Mozart en het begin van zijn mythe. Het richt zich op de esthetiek en de omstandigheden van de compositie van de Toverfluit en het Requiem, en onderzoekt vervolgens hoe deze twee werken rond 1800 werden ontvangen, met name in België en Frankrijk. Hugo Rodriguezis momenteel wetenschappelijk medewerker bij de KBR (Koninklijke Bibliotheek van België). Hij behaalde een doctoraat in de musicologie aan de Université libre de Bruxelles, en is de auteur van een proefschrift over de kwestie van betekenis in muziek, beschouwd op het kruispunt van geschiedenis, filosofie en cognitieve wetenschappen. Hij doet ook onderzoek naar de komedie in de muziek en naar het Belgische muziekleven. Hij was een van de curatoren van de tentoonstelling ‘Toots 100: The Sound of a Belgian Legend’ en was medeorganisator van andere projecten (colloquia, conferenties, concerten, publicaties) ter gelegenheid van het eeuwfeest van de geboorte van Toots Thielemans.
Vrijdag 16.6 | 17:00 door Laurent Fack en Anne Pingen
LA FLÛTE ENCHANTÉE, CONTE FÉERIQUE OU PHILOSOPHIQUE ?
Deze opera is, misschien meer dan enige andere opera van Mozart, onderwerp van veel discussie geweest en staat open voor verschillende interpretaties. Heeft Schikaneder, de librettist, gestreefd naar een sprookjesachtige triomf (met komedie, lichtzinnigheid, Egyptologie, verwondering en fantasie) om het voortbestaan van zijn theater te verzekeren? Of streefde hij eerder naar een filosofisch of zelfs didactisch toneelstuk (waarin morele waarden, vrijmetselaarsvoorschriften of verlichtingsconcepten voorkomen) om zijn publiek te verheffen tot een betere wereld? Deze lezing in het Frans biedt u stof tot nadenken over het libretto, gesublimeerd door Mozart op het hoogtepunt van zijn kunst. Bezorgt de componist met deze opera zijn muzikale en spirituele testament ondanks zichzelf?
Laurent Fack, algemeen directeur van het ORCW, is actief als lid van de Commissie van Kunstenaars van de Belgische federale regering en de Commissie van Overleg der Kunsten van de Federatie Wallonië-Brussel. Hij is ook lid van het bestuur van Mars (Mons Arts de la Scène), het CAV&MA in Namen en de Muziekraad (Fête de la Musique) van de Federatie Wallonië-Brussel. Zijn passie voor De Toverfluit gaat terug tot zijn studietijd (hij schreef er zelfs zijn proefschrift over) en beweegt hem nog steeds. Anne Pingen, vandaag eerste violiste van het ORCW, behaalde haar hogere diploma's viool en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Bergen. In 1977 won ze de Pro Civitate wedstrijd, waardoor ze als soliste in binnen- en buitenland optrad. Gepassioneerd door kamermuziek kwam ze in 1982 bij het ORCW als tweede vioolsoliste en vanaf 1990 als altvioolsoliste. Zij is directeur van de Muziekschool Lasne en tevens programmeur van het concertseizoen van het Château de Chimay en van de Soirées Musicales de Mont-sur-Marchienne, één van de oudste concertreeksen in België.
MAISON CFC - ÉDITIONS & LIBRAIRIE Het gastvrije 'Maison CFC' bevindt zich op de begane grond van een neoklassiek gebouw op de emblematische Martelarenplein. Haar belangrijkste doelstelling is de promotie van het erfgoed en het artistieke en literaire leven van de Franstalige gemeenschap in het Brusselse Gewest. Daartoe ontwikkelt zij een project met twee complementaire aspecten: uitgeverij en boekhandel. Bekend sinds 1992 onder de naam ‘Quartiers Latins’, werd de plaats in 2017 omgedoopt tot ‘Maison CFC - éditions & librairie’. Haar beleid van publicatie, distributie en promotie van boeken en de exploitatie van de boekhandel komt tot uiting in de publicatie van werken en de organisatie van evenementen zoals tentoonstellingen, conferenties, vergaderingen, workshops, rondleidingen, concerten en voorstellingen. www.maisoncfc.be