Kent u reeds onze gratis lezingen? Deze boeiende en informatieve presentaties plaatsen onze muziekevenementen in een bredere culturele context om ze nog toegankelijker te maken voor al onze toeschouwers. Bovendien laten ze u toe om kennis te maken met het Brusselse erfgoed uit de tijd van Mozart, dat vaak weinig bekend of zelfs verwaarloosd is. Bovendien helpen ze ons om alle culturele actoren die aanwezig zijn op het Martelarenplein te verenigen rond hetzelfde initiatief. In samenwerking met het Maison CFC-team bieden we u opnieuw twee zeer relevante lezingen aan. www.maisoncfc.be
woensdag 23.06 ‘BRUXELLES 1791’
Wat had het jaar 1791 in petto voor Brussel, de hoofdstad van de Zuidelijke Nederlanden, die na de Brabantse revolutie opnieuw door de Oostenrijkse Habsburgers werden bestuurd? Deze lezing (in het Frans) zal licht werpen op de belangrijkste politieke en culturele gebeurtenissen van dat jaar, waaronder de investituur op 30 juni van keizer Leopold II als hertog van Brabant, een ceremonie doordrenkt van betekenis in een context gekenmerkt door revolutionaire echo's.
Michèle Galand is hoogleraar aan de Faculteit der Wijsbegeerte en Sociale Wetenschappen van de Université libre de Bruxelles, waar ze de moderne geschiedenis, de geschiedenis van de oude Nederlanden en de initiatie tot de bronnen van deze periode doceert. Haar doctoraatsthesis resulteerde in een monografie getiteld Charles de Lorraine, gouverneur général des Pays-Bas autrichiens (1744-1780), Bruxelles, 1993 (Études sur le XVIIIe siècle, XX). Zij gaf ook het autograaf dagboek van deze prins uit. Haar publicaties richten zich vooral op de politieke en institutionele geschiedenis van de voormalige Nederlanden, de relatie tussen Brussel en Wenen in de 18de eeuw en de sociale en culturele gevolgen van de aanwezigheid van de overheidsinstellingen in Brussel onder het Ancien Régime.
vrijdag 25.06 ‘COMMENT MOZART DEVINT LE DIVIN MOZART’
Voor onze moderne oren is La clemenza di Tito, de laatste opera van Mozart, een anomalie. In het slechtste geval is het een regressie van zijn andere meesterwerken uit 1791 (het Klarinetconcerto, Die Zauberflöte, het Requiem). In het beste geval is het een verder bewijs van zijn genialiteit, zijn vrije geest, zijn capaciteit om de nobelste ideeën en de diepste gevoelens uit te drukken, om de ontzaglijke uitdagingen van een sterk gecodificeerd genre (opera seria) in combinatie met een dringende opdracht te overstijgen. Het was echter geenszins vanuit het laatste romantische perspectief dat La clemenza di Tito werd ontvangen en beoordeeld bij zijn première. Wat is er sindsdien gebeurd? De manier waarop we naar muziek luisteren en componisten beoordelen is veranderd als gevolg van revolutionaire gebeurtenissen, van sociale, economische en institutionele veranderingen, van debatten over de muzikale ideeën en de werken van latere generaties. Deze lezing (in het Frans) traceert deze evolutie, vanaf de begindagen van de Franse Revolutie tot 1830, toen deze romantische manieren om het goddelijke Mozart te beoordelen (die nog steeds de onze zijn) zich vestigden.
Hugo Rodriguez heeft een masterdiploma in de muziekwetenschappen en een masterdiploma in de Franse en Romaanse taal- en letterkunde. Hij werkt in de muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Zijn onderzoek ligt op het kruispunt van de klassieke humaniora en de cognitieve wetenschappen. Momenteel werkt hij aan zijn doctoraatsthesis over de theoretische problemen van de relatie tussen creatie en communicatie in de muziek, gebaseerd op de programmamuziek van Franz Liszt.