Elise Gäbele (sopraan) Pieter De Praetere (countertenor) Mathias Lecomte (orgel)
Na het succes van hun concert in de Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk afgelopen juni, keert dit dreamteam terug voor de 7e Midsummer Mozartiade met een programma van Händel en Mozart, twee van de grootste meesters van de 18e-eeuwse muziek. Zoals gebruikelijk wordt dit evenement, dat voor iedereen bestemd is, ondersteund door de Stad Brussel.
Het eerste deel bevat fragmenten uit Solomon en Theodora, twee late oratoria van Händel. De tweede bevat twee vroege werken van Mozart – een aria van Farnace uit de opera Mitridate, re di Ponto en het beroemde motet Exultate, Jubilate – beide geschreven voor sterrencastrati. Deze vocale juweeltjes worden aangevuld met drie orgelhoogtepunten, waaronder de beroemde kroningshymne Zadok the Priest.
Maar wat verbindt Mozart met Händel? We weten dat Mozart kort na zijn verhuizing naar Wenen in het voorjaar van 1782 baron Gottfried van Swieten ontmoette, een hofambtenaar met een zeldzame en excentrieke liefde voor 'oude muziek' van zo'n vijftig jaar eerder, de hoogbarok. 'Elke zondag gaan we naar het huis van Baron von Suiten,' schreef Mozart in april 1782 aan zijn vader, 'en daar spelen we alleen Händel en Bach.'
We moeten er echter niet van uitgaan dat Mozart vóór deze datum niets van Händel wist. Tijdens zijn verblijf in Londen in 1764-65, slechts enkele jaren na Händels dood, was hij de werken van de grote man tegengekomen aan het hof en in pleziertuinen. Daar hoorde het jonge wonderkind verschillende oratoria van de oudere meester en maakte hij kennis met vele musici en anderen die in nauw contact met hem stonden.
Het lijkt er echter op dat de kracht van de barokstijl hem pas in Wenen, na een ontmoeting met Van Swieten, hard trof. Hij schreef eens aan zijn vader: 'Hij is de meester van ons allen. Händel begrijpt het effect beter dan ieder van ons - wanneer hij het kiest, slaat het in als een donderslag bij heldere hemel.’
DE KERK De huidige kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Finisterrae werd gebouwd in het eerste kwart van de 18e eeuw. Het was de laatste kerk in Brussel die in barokstijl werd gebouwd; zij vertoont echter reeds enkele elementen van de neoklassieke tendens uit het laatste derde deel van de eeuw, vooral in het onderste deel van de hoofdgevel; het bovenste deel werd in de 19e eeuw voltooid. Het orgel, gebouwd door de orgelbouwer Hippolyte Loret in 1856, werd verschillende keren gewijzigd, en werd vervolgens gedempt na waterschade tijdens een brand in de klokkentoren in 1970. De restauratie ervan werd toevertrouwd aan de fabriek Thomas en aan de expert Jean Ferrard.
ORGEL OP MAANDAG Een reeks concerten in mei 2000 om dit prachtige, pas gerestaureerde instrument in te wijden, leidde tot de oprichting van de vzw Orgel op Maandag. Sindsdien wordt elke maandag om 13.00 uur een gratis concert gegeven (behalve op feestdagen of liturgische feesten) door de titulaire organisten Momoyo Kokubu en Xavier Deprez, of door een gastorganist. Op het programma staan soms instrumentale of vocale solisten en koren. Het was een van deze concerten die ons op het idee bracht om daar tijdens het festival van 2022 onze eigen gratis concerten aan te bieden. We zijn verheugd dat we dat dit jaar weer kunnen doen.