De 6e Midsummer Mozartiade biedt drie gratis concerten met werken voor zang en orgel in Onze-Lieve-Vrouw van Finistère, de prachtige kerk uit de 18e eeuw in de Nieuwstraat, op een steenworp afstand van het Martelarenplein. Drie prachtige programma's met kwartetten, duetten of solo's, uitgevoerd door opkomende zangers en eersteklas organisten. Deze cyclus is geïnspireerd op de figuur van Baron Gottfried van Swieten, een Oostenrijkse diplomaat van Nederlandse afkomst, beschermheer van Mozart, Haydn en Beethoven, en een groot promotor van de muziek van Bach en Händel in het Wenen van het einde van de 18e eeuw. Onze programma's, zoals die worden uitgevoerd in het ruime appartement van deze mecenas in de Koninklijke Bibliotheek in Wenen, voeren ons door een eeuw muziek, van Bach tot Beethoven. Ze geven ons ook de kans om zeven uitzonderlijke zangkunstenaars in de kijker te zetten. Deze reeks gratis concerten wordt gesteund door de Stad Brussel.
Maandag 27.6 13:00 Vocale kwartetten uit werken van Bach, Händel, Mozart en Haydn Met Doris Brasseur (sopraan), Sonia Jacquelin (alto), Gabriele Bonfanti (tenor), Jean-Denis Piette (bass) en Xavier Deprez (orgel) Dit concert vindt plaats in samenwerking met de vzw Orgel op Maandag.
Maandag 27.6 19:30 Werken van Mozart, Haydn en Beethoven Met Claudia Couwenbergh (sopraan), Jo Louppen (orgel) en Robin-Lynn Hirzel (viool) Dit concert wordt gehouden met steun van de Nederlandse Ambassade in België.
Woensdag 29.6 19:30 Werken van Bach en Haendel Met Elise Gäbele (sopraan), Pieter De Praetere (contratenor), Mathias Lecomte (orgel) en Michael Tambour (trompet) Dit concert vindt plaats in samenwerking met Cultuursmakers Anderlecht (voorheen vtbKultuur Anderlecht) ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan.
De huidige Onze-Lieve-Vrouw van Finisterekerk werd gebouwd in het eerste kwart van de 18e eeuw. Het was de laatste Brusselse kerk die in barokstijl werd gebouwd, maar zij vertoont reeds enkele elementen van de neoklassieke tendens uit het laatste derde deel van de 18e eeuw, met name in het onderste deel van de hoofdgevel; het bovenste deel werd in de 19e eeuw voltooid. Het orgel, dat in 1856 door de orgelbouwer Hippolyte Loret werd gebouwd, is herhaaldelijk gewijzigd en werd stom gemaakt door waterschade tijdens een brand in de klokkentoren in 1970. De restauratie werd toevertrouwd aan de fabriek Thomas en aan de vakman Jean Ferrard. De vzwOrgel op Maandag werd opgericht naar aanleiding van de concerten die in mei 2000 werden gegeven om het pas gerestaureerde instrument in te wijden. Sindsdien wordt elke maandag om 13.00 uur (behalve op feestdagen of liturgische feesten) een gratis concert gegeven door de titulaire organisten Momoyo Kokubu en Xavier Deprez, of door een gastorganist. Soms staan er solisten (instrumentaal of vocaal) en koren op het programma.
vtbKultuur heet nu Cultuursmakers! Op 29 januari 1922 werd de Vlaamse Toeristenbond opgericht om het toerisme van en naar Vlaanderen te stimuleren en de algemene culturele belangen van de Vlamingen te behartigen. VTB bloeide op, richtte tal van filialen op, breidde haar activiteiten uit (VTB werd VTB-VAB) en scheidde mettertijd haar commerciële activiteiten (VAB nv) van haar verenigingsactiviteiten (vtbKultuur vzw). Wat een eeuw geleden begon als een toeristische vereniging is vandaag een vrijwillige culturele vereniging met 140 lokale afdelingen (waaronder die in Anderlecht) die tot doel heeft mensen en cultuur met elkaar te verbinden. De naam (weliswaar veranderd van VTB in vtbKultuur) leidde tot verwarring en strookte niet meer met de identiteit van de vereniging. Daarom werd de vereniging ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan omgedoopt tot 'Cultuursmakers'. De inhoud blijft hetzelfde, alleen de verpakking is veranderd. Cultuursmakers wil zoveel mogelijk mensen de kans geven om samen van cultuur te genieten. Want cultuur smaakt altijd beter in goed gezelschap!